Djursland: Danmarks vilde østkyst

Djursland: Danmarks vilde østkyst

Tvunget af nødvendighederne, har mange danskere de sidste to år været nødt til at tænke kreativt hvad sommerferien angår. Der har været en større genopdagelsesrejse i det danske sommerland, og også Jyllands næse har haft mange gæster i 2020 og 2021. De fleste besøgende har dog koncentreret sig om de kendte steder som Mols Bjerge, Kalø slotsruin og strandene deromkring – og det er synd. Der er nemlig uopdagede perler gemt lige om bag de næste bakker – ved Danmarks vilde østkyst.

 

Hvis man i stedet for at dreje fra til sommerlandet i Mols Bjerge fortsætter ligeud til Ebeltoft, kommer man til en by, mange forbinder med idylliske brostensgader og meterhøje stokroser. Det findes også, men Ebeltoft har de senere år udviklet sig til at være meget mere end det. Her finder man midt i brostensidyllen den originalt restaurerede Maltfabrik, der er hjemsted for byens bibliotek, museum og arkiv, såvel som kunstnere, iværksættere og spisesteder. Gå ikke glip af en tur op i tårnet, hvor du kan nyde udsigten til hav og strand, Mols Bjerge og masterne på Fregatten Jylland.

 

Ebeltofts gågade er fuld af kunstnergallerier og isbutikker, men det er skam også blevet muligt at finde sushi i Ebeltoft, og har man lyst til at opleve andre smagsprøver på det 21. århundrede, kan det betale sig at tage en afstikker til den gamle fiskerihavn, hvor både Apelgrens kaffebar Stockfleths Østers- og Bobbelbar og den lækre delikatesseforretning Hos Walter er et besøg værd for feinschmeckere. Er man den mere afslappede type, kan man sætte sig på solnedgangsterrassen og nyde sin egen, medbragte rosé med skruelåg mens man nyder udsigten over bjerge og hav.

 

Får man nok af turiststrømmen, kan man til fods, på cykel eller i bil tilbagelægge de fire km om på den anden side af Ebeltoft-halvøen, hvor Kattegats bølger har skabt nogle strande, der er en tand vildere, end hvad Østjylland normalt byder på. Her er udsigt ti øen Hjelm mod syd og Jernhatten mod nord, hvor naturen for alvor viser sin vildskab. Jernhatten er en del af Nationalpark Mols Bjerge, og det er ikke uden grund. Den forblæste top, der rejser sig næsten lodret op af vandet, er dækket af et kroget bøge- og egekrat, der er en fantastisk naturlegeplads for alle, der er nogenlunde godt til bens. Her går en fin lille vandretur på nogle km langs toppen, eller man kan begive sig ned ad skrænten og gå tilbage langs stranden. Længere nordpå langs Djurslands kyst er der gode muligheder for at tage på fuglesafari i området omkring Glatved. Her er langt mellem husene og gode muligheder for at møde hele repertoiret af rovfugle lige fra ugler til musvåger og havørne.

 

Rejser-elskeren